Headhuntterin 3 vinkkiä Nokian ja Microsoftin työntekijöille…ja miksei muillekin

Hannu Järvimäki


Aihe:

Viime viikot ovat olleet synkkää luettavaa Nokian ja Microsoftin henkilövähennysten osalta. Monella näiden yritysten työntekijöistä on CV:n päivitetty viimeksi viime vuosisadalla ja nyt tarvitsisi lähteä etsimään uusia töitä. ”Muutamia” LinkedIn-profiileja ja CV:ta lueskelleena ajattelin antaa nyt muutaman vinkin, jotta saadaan pätevät ihmiset taas töihin.

1. LinkedIn-profiili kuntoon

Sanomattakin selvä asia on, että nykypäivän headhunttereiden ensisijainen työkalu kandidaattien etsimiseen on LinkedIn. Siihen liittyen olen huomannut pari asiaa, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

 • Titteli– Open for new challenges…Mutta minkälaisiin? Voit muokata otsikkotekstiä ja kertoa minkä alan tehtäviä olet hakemassa.
 • Kunnon kuva olis kuva – jätä aurinkolasit ja suttuiset kamerakännykkä otokset Facebookkiin ja nappaa kuva, joka kuvastaa ammatillista osaamistasi
 • Summary– Kerro kuka olet, mitä osaat tehdä ja ennen kaikkea mitä haluaisit tehdä. Moni on saattanut ajautua vuosien varrella manager-positioon kovien kasvuvuosien varrella, mutta se oma intohimo on edelleen koodaamisessa. Jos et tätä kerro, niin monesti jäät pois listoilta ”liian päällikkönä”.
 • Avainsanat– Headhuntterit tekevät usein ns. Boolean hakuja, joissa haetaan usealla eri hakusanalla. Laita sekä summaryyn, tehtävänkuvauksiin että skillseihin ne sanat näkyviin, millä luulet löytyväsi.
 • Tehtävänkuvaukset-
  • 2008-2016 Project manager
  • 2003-2008 Software Engineer
  • Yllä esimerkki, joka ei kerro sitten oikeastaan yhtään mitään, mutta näitä on 60 % selaamistani profiileista. Avaa tehtäviesi sisältöä ja ennen kaikkea kerro, mitä olet saavuttanut. Numerot kertovat saavutuksista vielä monin verroin enemmän.
 • Yhteystiedot– Tämä on se yleisin asia mihin törmään ja miksi joltain potentiaaliselta kandilta menee paikka ohi. LinkedIn-profiili on hienosti täytetty, mutta mistään ei löydy sähköpostiosoitetta eikä puhelinnumeroa. LinkedInin sisäiset Inmailit lentävät usein bittiavaruuteen, kun henkilö ei aktiivisesti käy LinkedInissä ja sähköpostimuistutukset menevät roskapostiin. Fonectakaan ei aina auta, kun mattimikkosia on Helsingissä enemmän kun muutama. Tsekkaa siis nuo viestien asetukset niin LinkedIistä kuin sähköpostistasi. Ja mikä tärkeitä laita yhteystietosi sekä summary:n loppuun sekä contacteihin

2. CV helposti luettavaksi

Sitten kun olet saanut LinkedIn-profiilisi ansiosta headhuntterin soiton, hän pyytää sinulta yleensä ensimmäiseksi CV:tä. CV:n kohdalla yksi asia on yli muiden- helppolukuisuus. Varsinkin julkisissa haussa pötköönkirjoitettutarinasinustaeihoukuttelelukemaanensimmäistäsivuapidemmälle- äläkä muutenkaan tee mielellään yli kahden sivun CV:ta. Käytä siis esim. ranskalaisia viivoja ja kerro ne saavutuksesi.

Softapuolen osaajilla myös tekninen osaaminen on hyvin olennaisessa roolissa rekrytoinneissa ja kohdanto osaamisen suhteen on se yleisin haaste. Sen sijaan että luettelet kauhean määrän tägejä Javasta APIn rajapinnan kautta Pythoniin, kerro miten hyvin ne hallitset. Voin kokemuksesta kertoa, että se naama alkaa usein punottaa haastattelussa siinä vaiheessa kun aletaan kysellä tarkempia kysymyksiä niistä tekniikoista, jotka on listattu hienosti CV:seen, mutta käytännössä on nähty kun kaveri on sitä clojurea käyttänyt. Jonkinnäköinen itsearviointi esim. numeroin eri tekniikoiden hallitsemisesta antaa paremmat kuvan siitä oikeasta osaamisesta kun pelkät tägit.

3. Rekrytointifirmojen CV-pankit ja oma aktiivisuus

LinkedInin tukena käytetään usein omia CV-pankkeja, joten se muutama minuutti tietojen täyttämiseen saattaa olla vaivan väärti, varsinkin jos syystä tai toisesta halua avata osaamistasi julkisesti LinkedInissä. CV-pankit ovat siitä myös hyviä työkaluja meille rekrytoijille, että tiedämme avoimen hakemuksen kautta henkilön olevan aktiivisesti työn haussa.

Oma aktiivisuus myös palkintaan usein. Tällä tarkoitan sekä verkostoitumista että oman osaamisen päivittämistä. Monet IT- puolen työnantajat arvostavat harrastuneisuutta, joten linkit GitHubin-profiiliin kertovat usein enemmän kuin CV.

Ei näillä vinkeillä vielä yksin Suomea nousuun saada, mutta toivottavasti edes muutama  IT-puolen osaaja  uusiin hommiin. Ja tietysti kolikolla on toinen puoli ,eli rekrytoiva asiakasyritys saa ym. tietojen kautta läpinäkyvyyttä (suora)hakuprosessiin kun pystymme alusta lähtien tuomaan pöydän toiselle puolelle oikeanlaisia osaajia. Mikään ei tunnu paremmalta kuin rekrytoivan esimiehen kommentit, jotka sain muutama viikko sitten ensimmäisen kierroksen haastatteluiden jälkeen: ”Tämähän on kuin karkkikaupassa olisi. Kun en tiedä ketä näistä valitsisin, niin taidan ottaa melkein kaikki”

Jotta nämä vinkit saataisiin leviämään, niin lupaan antaa yhdelle tästä blogista LinkedInissä tykänneelle tai jakaneelle henkilökohtaisen sparrauksen LinkedIn-profiilin ja CV:n parantamiseen. Mahdollinen irtosanomislappu antaa myös ohituskaistan tässä arvonnassa!

Sana vapaa- otan mielelläni vastaan kommentteja ja verkostoitumiskutsuja LinkedInissä.

 

Kirjoittaja toimii Personnelilla konsulttina, joka auttaa asiakkaita löytämään tämän päivän talentit omiin organisaatioihin. Läpinäkyvä, hyvin viestitty ja tyylikkäästi hoidettu rekrytointiprosessi antaa samalla myös hyvän kuvan rekrytoivan yrityksen työnantajakuvasta, jota itse pidän erittäin tärkeänä asiana.

Hannu Järvimäki

Keskustele

Hannu Järvimäki

Hannu Järvimäki

Executive Search Consultant / Personnel Tampere, Personnel Seinäjoki

Asiakkaan tarpeiden huomioiminen ja töiden tekeminen asiakaslupauksemme mukaisesti on minulle työssäni tärkein asia. Myös organisaatiokulttuurin ymmärtäminen rekrytoinneissa on olennaista, jotta löydämme kyvykkäimmät henkilöt oikeanlaisiin tehtäviin. Nämä asiat yhdistettynä omaan mielenkiintooni myynnin ja markkinoinnin kehittämisestä auttavat asiakkaitamme tekemään oikeita valintoja rekrytoinneissa.

Kehitän jatkuvasti omaa osaamistani niin liiketoiminnan kuin ihmisten johtamisesta, jonka vuoksi erityisesti johtaja-profilin rekrytoinnit ovat erityisen mielenkiinnon ja osaamisen kohteeni.

Asiakaspalautteiden mukaan työskentely kanssani on sujuvaa, mutta jämäkkää. Asiakaspalautearviointien mukainen kokonaisarvosana on 4,67 (1-5).

Lisää kirjoituksiani