Tavoitteet tapetille


Aihe:

Jo se, että ihminen viettää elämänsä aikana lähes puolet hereillä oloajastaan töitä tehden, tekee työstä varsin merkittävän osan elämäämme. Perinteisesti työura on nähty yhtenä tekijänä yksilön taloudellisen ja yhteiskunnallisen aseman määrittelyssä sekä määrittelevänä tekijänä siinä, millaisen käsityksen muut yksilöstä muodostavat. Nykyään näitä tärkeämpinä voidaan nähdä uran mielekkyys ja työn merkityksellisyys. Kuitenkin urakeskustelut ja oman uran pohtiminen jäänee liian vähälle työnteon hektisyydessä. Tavallaan aika hullua, eikös? Monet meistä tavoittelevat sitä kiiltävintä pokaalia, tietämättä kuitenkaan tarkasti, mitä se pokaali edustaa tai mitä sen saavuttamiseksi tulisi tehdä.

Joten ” STOP, stop tykkänään ♫ ”. Järjestä aikaa omien uratavoitteidesi hahmottamiselle ja konkreettisen suunnitelman laadinnalle. Suorahaun yleistyessä kasvaa myös riski tarttua tehtäviin, jotka eivät välttämättä tue sitä ammatillista kehittymistä, jota oikeasti tavoitellemme. Tämän vuoksi on entistä tarpeellisempaa hahmotella etukäteen omia ura-ambitioitasi. Meillä suorahaun tehtävänä on asiakasyrityksen ja ehdokkaan kohtauttamisen lisäksi varmistaa ehdokkaan valitsevan hänen tarpeilleen riittävän ravinteikkaan maaperän, josta hän voi lähteä kasvamaan kohti korkeuksia. Ja niiden yli.

Vaikka kehotankin suunnitelmallisuuteen, ymmärrän hyvin, ettei nykyajan ura ole lineaarinen tai ennalta määrättävissä oleva polku, vaan pikemminkin labyrintti, jossa uudet mahdollisuudet vaanivat jokaisen nurkan takana. Uusiin mahdollisuuksiin tarttuminen vaatii rohkeutta ja riskinottokykyä. Onnistunut urasiirtymä voi olla mahdollisuus oikoreittiin labyrintin sisällä, mutta toisaalta pelkona on, että tämä päätös johdattaakin uralabyrintissa umpikujaan. Research -konsultin työssäni pääsen keskustelemaan ura-asioista monipuolisesti eri aloilla työskentelevien henkilöiden kanssa. Ekspertti en siis ole millään alalla – mutta ura-asiat ovat vahvinta osaamistani. Syvällisempi ymmärrys ihmisen ura-ajatuksista vaatisi toki enemmän aikaa, kuin mitä research -työssämme ehdokkaiden kanssa pystymme viettämään. Tästä huolimatta haluamme jokaisessa toimeksiannossamme varmistua siitä, että ehdokas saa aidon ja realistisen kuvan työnantajaorganisaatioehdokkaastaan. Kehotamme jokaista ehdokastamme pohtimaan etukäteen kysymyksiä tavatessaan asiakkaamme edustajat ja asiakkailtamme pyydämme jo alkuvaiheessa yksityiskohtaisempaa tietoa mm. työyhteisöstä ja organisaatiokulttuurista.

Joku teistä taitaa siellä ajatella, että liika suunnitelmallisuus näissä asioissa on pahasta. Kyllä, näin on, olen samaa mieltä kanssasi. Vaikka kuinka suunnittelisimme, sattuma ja joskus jopa kohtalo puuttuu peliin. Uran suunnittelulla tarkoitankin omien arvojen pohtimista, henkilökohtaisen elämän yhteensopivuuden tarkastelua suhteessa työhön ja uralla saavutettaviksi haluttujen asioiden laveaa määrittelyä. Askel askeleelta (sisältää myös askelia sivulle ja jopa taaksepäin) – saavutat näin niitä välietappeja, jotka sopivat juuri sinulle. Ympärillämme vallitseva kilpailu tekee liian helpoksi lähteä mukaan vertailun ja kateuden sykliin. Sinä itse teet omat valintasi ja pystyt niihin vaikuttamaan. Koska mitään emme vie mukanamme hautaan, varmistathan, että teet työtä, joka antaa puolelle hereillä oloajastasi merkityksen.

 

 

Keskustele